kiriman dari Oslo

apa perasaan korang bila dpt sms ‘org jauh’ yg berbunyi begini:

“Salam. hi awk,sihat?mm..awk..kita ada kirim brg kt razali ntok awk,zura n wani. t awk tlg amik dr razali ek. dia smp ptg ni. sok dah msk ofc la. t awk tlg ek pas kn pd zura n wani skali ek? xde apa pun nk bg..plastic yg ada tshirt hrc tu awk pny. then ada yg fm, bell bg kt zura. fm lg 1 utk wani. then ada coklat, amik sorang 1 ek. cme coklat oren tu awk tlg bg utk wani n zura ye…kita xdan nk beli byk2 yg oren tu. so, t awk share ngn zura ek. sori tau awk..nway, tq!”

mesti rasa biasa aje kan? atau pun rasa ‘ala, xde apa la tu’…tapi tidak bg especially ai kami 😀 …hati sgt melonjak girang….*yippieee*….

apa tak nye, plan asal ibu kaseh nk pos ke kl aje fm and shirt dr paris yg di kirim tempoh hari, tp ai mntak tangguh sbb shipping cost tu forsure mahal, mcm bole beli sehelai dua lagi shirt!…*see…moi sgt kedekut kan?*..muahahhahahaa…..

makanye, lepas blk melawat nenek dkt hukm, bergedong2 la ai bwk qistina tu naik dion office. selamatla ayah cik dia ada nk tolong dokong n layan2 karenah dia smbl2 mummy borak2 ngn aunty nad. sgt sexcited nk tgk isi dlm plastic bag tu (walaupun dah tahu apa barang yg ada dlm tu).

antara barang2 yg ada ialah:

chocs n fm

pics adalah dr acik oren. tq acik!

DSC00787

fm utk mummy

DSC00784

hrc shirts

DSC00785

from paris wit luv!

qis

qistina tryin to pose

qis

qis wit her 1st hrc shirt!!!!!!!

*sowi pics quality adelah tidak memberahikan sbb snap dr hp saje*

thanx a million utk kaseh, ibu kaseh n ayah kaseh…juga utk razali yg susah payah tlg bwk blk kl…hehehe….n tak lupa aunty nad sbb tlg bahagi2 kan parcel tu.(mudah keje shy :P)

kira blk dr dion terus singgah kt area klcc n drop by kt ofc acik oren utk pass kan kat dia coklat dia…acik oren, apekah ini bole dikira sebagai adiah besday awk? sure sronok sbb acik oren dapat adiah cekelat oren kan??wahhhh…berapa byk oren da ni??…eh tpi kan cekelat oren ni mmg sedap kan acik oren?? yg klakanye, ada cara la nk makan coklat ni…ikut kata ibu kaseh, kita kene baling dulu box coklat utk ceraikan isi2 kt dlm tu. awk nk tau tak ape yg kitorang buat?? kitorang siap amek pisau oke sbb nak ceraikan satu2 ‘isi’ oren tu..wakakakakakaka……sayang sgtla dengan rupa dia yg comel tu…nk makan pun sayang tau!..huhuhuuuu….

again….time kasih Kaseh and family!!!

eh baru prasan gambar2 adelah sgt besar tp malas la pulak nk edit blk….hampunnssss yea…

Advertisements

Budak notti

Oke, ini ialah video yg diambil pagi td. Saye balik keje tgk dia tgh main sorang-sorang manakala papa dia masih asyik masyuk lena diulit mimpi dok tido-tido ayam 😀 Bila saye dtg dekat dia nk suruh dia salam n kiss saye, saye terbau sesuatu yg sgt eeeeeuuuuwwwww maknanya dah poo poo.
So dlm pada saye nk bukak tudung tu, dia ke dapur smbl tunjuk-tunjuk meja. Tu request nk makan vitamin n jus kurma tok guru la tu (saya dah start bagi dia multivitamin few months back n ini 1st bottle jus tok guru yg sy beli di kg time balik bulan puasa hari tu – nk abes dah, kene la beli stok baru). Lepas bagi makan tu, saye dokong n cuci mulut dia.
Tapi inilah hasilnye bila sy letak dia kt atas sinki tu. Aduilaaaaaa budak tecit, mmg suka menduga kesabaran org pagi-pagi. Yg tak bleh blah tu, saya mmg nk tergelak tgk aksi dia sbb dia pandang ala-ala muka tak bersalah pastu dok asik-asik pandang papa dia n panggil-panggil nama. Konon igt papa nk back up la dia wat salah… no-no-no-no….. (dalam tone no-no-no-no qistina)
Yg klaka jugak tu, dia bole nk pegang-pegang air tu…dia pikir air tu bole dipegang kot?…lolz…n jugak ada ati nk minum air paip tu pulak. Last-last habes bacah lencun!!..saya pun terus dukung dia bwk ke bilik air, mandikan sambil-sambil tu dia sambung lagi main air kt situ.
macam-macam gelagat anak-anak ni kan?… 😀

shopping

hehehe…tajuk nk gempak je kan?….padehal takde apa pun.

entry ni entry selingan je disebab kan blog ni dah bersawang sgt da…

utk ibu kaseh yg nk tgk pic latest qistina, shy tak up pic dulu, so awk tgk la vid ni je dulu k?

nnti free kita up pic dia pulak k?

vid ni kita amek time p shopping raya aritu, 1st time lepas kan dia berjln sendiri camtu kt public sejak2 dia dah pandai jln ni.

amboiiiii bukan main excited lg ank mummy ni tau!! smp org yg lalu lalang sume terpksa benti nk bg laluan kt vip kecik ni.

qistina pun mmg seronok hari tu, dr pg smp petang dok tawaf satu klcc shopping barang2 n baju raya dia. risau jugak kalo2 dia wat perangai bila penat sbb lama sgt dlm mall, tp alhamdulillah dia ok. dah boring dok dlm stroller, kitorang gilir2 dukung ataupun biarkan dia free je berjln, tp mmg most of the time dia nk berjalan je la, al maklum la budak baru dpat kaki la katakan 😛

p/s: “ok ibu kaseh, tu je update qistina kali ni, jgn rindu2 qis lagi ok?

luv u,

qistina”

Baby qis 1st haircut

3 july 2009

Mula-mula sekali, sorry kalo entry kali ni asik2 citer pasal qistina. Heheee…bkn apa, kejadian berlaku dah lama cuma xde masa nk update blog ni. Kali ni mummy qada’ sume cite psl qis before mummy citer psl gate away mummy n papa ok? Before mummy n papa p bercuti haritu, kami semua ke saloon utk potong rambut. Atas nasihat beberapa orang, kami tak jadi nk botakkan kepala si kecik ni sbb mereka cakap rambut baby mmg begitu, kecik2 ni mmg tak lebat nnti dah besar dia akan jadi ok. Maka kami pun decide utk trim je rambut bb qis.

 Petang tu, lepas amek maklang blk keje,kita terus shoot ke pandan indah. Bergegas naik highway bagai, tapi hampesss..tak tau kenapa hari tu satu KL jln sume jammed. Aduhhh sakit otak n kepala ok?.. dah lama pegi balik keje tak penah jumpa jalan jammed, aleh2 masuk KL bole sangkut lak haritu. Betul2 menduga kesabaran; bukan apa, risau kalau2 saloon tu tutup pulak. Naseb kami mmg baik haritu sbb smp saloon tgk2 customer ramai, so ada harapan lagik. Masuk saloon, kene tggu 5min je walaupon ramai org, nasib baik!

Amoi tu potong rambut papa dulu. Sementara tggu papa siap, qis poopoo la pulakkkk…so mummy pun cuci n buatkan susu utk qis supaya nnti senang kalo qis meragam mummy sumbat je botol tu..ehee.. habes turn papa, smp la turn qis pulak. Mula-mula qis ok je duduk kat kerusi tu. Bila cina tu start je pegang gunting n potong rambut kamu, adoyaiii… kamu punya la menangis satu kedai pandang ok? Yang lawaknya, kat mana amoi tu tuju gunting dia, kat situ la kamu ni nk pandang. Dah tu, tak ke payah amoi tu nk potong kan? Seksa ok?..last2 dpt trim rambut belakang n tepi2 je…mummy igt nk suruh amoi tu trim sket kamu punya fringe, tp tak bolela bila kamu asik meronta2 je…takut gunting tu masuk mata kamu pulak nnti.

Bila dah siap potong tu, turn mummy la pulak kan? Lepas tu elok je kamu duduk atas riba papa smbl makan biskut tiger; takde nanges2 lagik. Mummy sure kamu tgh lapar sbb smp 3 keping awk belasah ok?

Now kita layan picas n vid pulak.

 

mula2 ok lagi

mula2 ok lagi

dia nervous dah ni

dia nervous dah ni

shot dr belakang

shot dr belakang

tgk mummy pulak

tgk mummy pulak

laparnya dia

laparnya dia

qis wit papa

qis wit papa

Baby Qis dengan spaghettinya

20 June 2009

 

Video ni dirakam semasa mummy, tok ma and baby qis berjumpa dgn my ex-aunty, Busu Bibah.

Time ni qis beriya-iya nk makan sendiri, tak mau mummy suapkan kamu. Disebabkan tak nak keadaan jagi huru hara, so I let you to eat by yourself.

Sudahnya bukan kamu yg makan semua, mummy yakin 80% spag tu bib kamu n meja yg makan! Hahaa… tak kesah la kan, janji kamu happy! 🙂

Now kita layankan vid tu ok?

 

yeahhh

yeahhh

 

suke yea?

suke yea?

DSC00609

nyumm nyumm

DSC00608

kita makan lagik!!

 

baby qis @ playground

last week, mommy sajer plan nk bwk qis turun bawah main2 kat playround. kebetulan papa pun blk awl, so dia join kita sekali.

smpai je kat situ, tgk2 our neighbour pun ada sekali kat situ; bwk ank dia main jugak. makanya berjemaah la kita kat situ… qis

excited sgt tgk mainan2 kt situ, walaupun dia tak kenal satu apa mainan tu 😛 tambah lagi excited bila tgk ramai pulak budak2 dok

main kejar2 n lompat2 kt situ, dia punn nk melompat jugak….hai la anak mommy nie….sabar ye sayang, kamu tak pandai jalan lagi

tu, nnti jatuh luka kan susahhh…tujaan kami bwk dia ke situ pun mmg kebetulan nk bagi dia practise berjalan ngn push walker dia

tu and kasi dia explore rumput2 kat situ skali…

IMG_0613

budak excited nk berjalan

tak cukup ngn ajar qis berjalan, mommy n papa sempat lagi sembang petang dgn unlce azhar n wife dia tau! citer-citer bab camera

la kebanyakannya. rupa2nya abg azhar ni dulu penah gaks belajar2 and gunakan dslr camera n penah wat freelance utk wedding!

ha..lepas ni bole la belajar sket2 dgn dia…wah makin excited lak mommy skg ni..hehe…hurm…end up, smp nk magrib tu jugak la

kami melepak kt situ

IMG_0636

IMG_0669

takat posing kat sini bole la, tp jgn suruh anak mak slide dalam tu ye!

IMG_0653mak-mak bersembang, anak-anak jgn meyampuk pandai2 main sendiri 😛

IMG_0676lepas dah penat nyembang n gosip-gosipan, apa kata kita pekena ayaq ais dulu naaa!!!

Kuruskah dia?

Blk dr keje Rabu lepas,13th may, we went to the clinic for Qistina’s 1 year routine check up. Rs mcm lama dah tak g clinic ni. hehe…bkn la mintak nk g hari2 kan, cuma tu la tandanya Qis da lama tak sakit or what so ever. Smp bole Doc pun ckp lama tak nmpk kami…see???..hehe..

Everything went well until the paed weight her. to my surprised, she lost nearly 1kg!…it is not to what we expect at all 😦  rs sedih betul la…mmg time tu upset sgt smp berubah muka ai. Ye la..mau taknye…expect dia dlm 9kg+, aleh2 8kg shj! The range for 1year old baby should be around 7.9kg –(berapa x igt la pulak)kg x silap… yg pasti 7.9 is the min weight la. Qis is only 8kg, means only 0.1kg above the border line je.

The Doc advice us to change her milk if we want her to gain her weight a bit. Changing her formula was already in our planned when she turned 1. Our opt is back to the old formula; SNOW. She consumed this before she had the pneumonia. Since she admitted, we gave her ISOMIL; by Doc advise too. But heck, it is waayyy too expensive for us! Had to bear the cost for the last 6 months, tell u!

But now, hasrat nk tukar ke SNOW mcm terpksa ditangguhkan dulu nmpknya. Doc suggest utk tukar ke PEDIASURE pulak. Dia ckp one feeding = one meal. So mcm bole memberi sinar harapan kt kami utk tgk qis tembam cam dulu..hihi…

So kita tggu la hasilnya sebulan dr sekarang ye?..jeng jeng jeng…

p/s: anda, anda dan anda, jika ada yg membaca, normal ke berat baby mcm tu yea?