apekah delay itu satu petanda?? part 2

ok..entry ini adalah rentetan dr entry sebelum ni.

beberapa org kwn sgt teruja bila baca entry ini. bertalu2 ym bertnya soklan yg ala2 “shy pregnant ke?” ataupun “qistina nk dpt adik ke”

so here’s goes the result:

resultnye
resultnye

resultnye adelah sgt mengecewakan!!!…sy and hubby sgt excited nk tau hasilnye smp tak sempat2 nk tggu pagi esoknye. blk keje tu trs singgah farmasi, smp je rumah semangat n gigih ni p bilik air…aleh2 -ve???… hurm….mcm tak bole caye je result ni???

maka, pg td kami telah ke hospital az-zahra  (gigih kan pepagi kul 8 dah terpacak depan spital??)bila ckp ngn doktor yg period sy delay, doktor terus suruh sy wat pregnancy test tanpa sempat sy betau yg test sy mlm kemarin adalah -ve. tapi bila tgk result pun,hurm…. adelah…… -ve jugakkkkssss……. pelik la, sbb period sy tak penah delay smp 7hari mcm ni.

sy tnya doktor, dia ckp buat masa skg ni jgn ambil apa2 ubat or pil utk kasi period keluar dulu. kene tggu dlm seminggu lagi then if tak period jugak, kita wat pregnancy test lagi skali. dia ckp lg, maybe if sy pregnant pun, hcg hormon dlm badan is still very mild thats why kita tak nmpk resultnye. 

so chances sy sekarang ni adalah 50-50. sy sgt runsing bila tgk perut yg sgt bloated; extra ordinary!! adatla kan org tua2 ckp , if ‘kawan baik’ nk dtg, mmg perut mcm tu. tp in my case, ini adalah sgt pelik.

maka kawan2, siapa2 yg membaca or tersinggah kt page ni,(walau pun sy tau tak ramai yg baca..hehehe) if anda anda sudi memberikan pendapat/pandangan or dun’t mind to share ur experience/knowlegde, kindly drop me a line yea….pendapat anda sgt dihargai.

***tak sanggup rasanya menunggu dlm dilema mcm ni!!!!*** 

 

Advertisements

Baby qis 1st haircut

3 july 2009

Mula-mula sekali, sorry kalo entry kali ni asik2 citer pasal qistina. Heheee…bkn apa, kejadian berlaku dah lama cuma xde masa nk update blog ni. Kali ni mummy qada’ sume cite psl qis before mummy citer psl gate away mummy n papa ok? Before mummy n papa p bercuti haritu, kami semua ke saloon utk potong rambut. Atas nasihat beberapa orang, kami tak jadi nk botakkan kepala si kecik ni sbb mereka cakap rambut baby mmg begitu, kecik2 ni mmg tak lebat nnti dah besar dia akan jadi ok. Maka kami pun decide utk trim je rambut bb qis.

 Petang tu, lepas amek maklang blk keje,kita terus shoot ke pandan indah. Bergegas naik highway bagai, tapi hampesss..tak tau kenapa hari tu satu KL jln sume jammed. Aduhhh sakit otak n kepala ok?.. dah lama pegi balik keje tak penah jumpa jalan jammed, aleh2 masuk KL bole sangkut lak haritu. Betul2 menduga kesabaran; bukan apa, risau kalau2 saloon tu tutup pulak. Naseb kami mmg baik haritu sbb smp saloon tgk2 customer ramai, so ada harapan lagik. Masuk saloon, kene tggu 5min je walaupon ramai org, nasib baik!

Amoi tu potong rambut papa dulu. Sementara tggu papa siap, qis poopoo la pulakkkk…so mummy pun cuci n buatkan susu utk qis supaya nnti senang kalo qis meragam mummy sumbat je botol tu..ehee.. habes turn papa, smp la turn qis pulak. Mula-mula qis ok je duduk kat kerusi tu. Bila cina tu start je pegang gunting n potong rambut kamu, adoyaiii… kamu punya la menangis satu kedai pandang ok? Yang lawaknya, kat mana amoi tu tuju gunting dia, kat situ la kamu ni nk pandang. Dah tu, tak ke payah amoi tu nk potong kan? Seksa ok?..last2 dpt trim rambut belakang n tepi2 je…mummy igt nk suruh amoi tu trim sket kamu punya fringe, tp tak bolela bila kamu asik meronta2 je…takut gunting tu masuk mata kamu pulak nnti.

Bila dah siap potong tu, turn mummy la pulak kan? Lepas tu elok je kamu duduk atas riba papa smbl makan biskut tiger; takde nanges2 lagik. Mummy sure kamu tgh lapar sbb smp 3 keping awk belasah ok?

Now kita layan picas n vid pulak.

 

mula2 ok lagi

mula2 ok lagi

dia nervous dah ni

dia nervous dah ni

shot dr belakang

shot dr belakang

tgk mummy pulak

tgk mummy pulak

laparnya dia

laparnya dia

qis wit papa

qis wit papa

MSK get 2 gather

14 june09
banner

Perghhhhh….akhirnya dpt jugak nk update blog ni…dr sehari ke sehari asik tertangguh je jadinya… Cerita yg panas,hangat sensasi pon dah jadi ala2 suam2 kuku je la ni..tp apa pun, saya masih tetap bersemangat jugak nk update apa aktiviti kami pada weekend yg lepas… Heheee…

Ha…nmpak banner kt atas tu kan??kalau nk tau…itu la aktiviti kami pagi ahad lepas yg dianjurkan oleh mommy lyna aka mysuperkids. Walau pon pada mulanya saya adalah sgt excited nk join itu gathering, tapi on second thought tetiba rasa segan yg amat, sebab tak kenal sesiapa pun except mommy lyna!! Tapi bila dah campur tolak bahagi darab sume, tambahan pulak Bi xde halangan, maka misi diteruskan jugak… kat bawah ni chronology@sinopsis apa yg berlaku sepanjang pagi tu:

6.45am – br terjaga(akibat keletihan yg amat sbb hari semalam aktiviti berjimba kt uma masita). Bgn2 terus p dapur. Gigih tu pi goreng drummet n nuggets walaupon bgn lambat, sbb dah janji ngn lyna nk bwk mende2 tu.. nama pun potluck kan? Tak syok la kalo kita dtg makan je kan?…mana nk letak muka weyyy??

9.00am – baru siap2 nk bertolak dr rumah..bajet2 mmg akan missed la gath tu…coz kami delay satu jam dr jadual. Tp tetap gak semangat nk pegi ni..hihi

10.00 – kami selamat smp ke tasik s.alam tu….nampak la 2-3 bloggers jugak yg baru smpi, happy sebab bukan kitorang je yg lmbt so takde la malu sgt

Lepas salam2 ngn tuan rumah n 1-2 bloggers yg ada sebelah2 kitorang tu, maka kami cr port nk landingkan tikar..nk picnic kata kan? Dah dapat port baek, kami isi perut la apa lagik…sgt lapar oke?…maka perut haruslah di isi dulu. Makanan sgt la byk, smp tak tau nk pilih yg mana, sume adalah sedap2 juge J

si comel

IMG_1110

hafiy dan abiynye; zainul

papa wat apa tu ek?

papa wat apa tu ek?

Kan td dah ckp yg kitorang ni dtg lmbt, maka ice breaking session kitorang melepasss..mmg lagi la malu2 kucing! Tp itu tak dijadikan alasan utk tak enjoy gath ni..

Time games tu saya pulun habes-habesan. Plg best time games utk family tu..enjoy sgt la… cik yaya yg conduct game ni dimana kaum ibu kene kumpul satu grup, begitu jugak ngn kaum bapa..game tu aku tak tau nama dia, tp yang pasti kene peluk each other mengikut arahan yg yaya bagi..

IMG_1128

time ni ibu-ibu still ramai yg blm dismiss dr game peluk-peluk ni..

IMG_1129

tu dia...jom kita pakat ramai2 cr geng nk peluk sebelum kene buang dr game ni..

geng ayah2 tggl 3-4 kerat ni je. papa pulak dah kene dismiss..haha

geng ayah2 tggl 3-4 kerat ni je. papa pulak dah kene dismiss..haha

Lepas habes game2 sume, sesi beramas mesra bagai, tiba lah masa nk blk..tp before bersurai tu wajib la acara bergambar kan?…akan jadi peristiwa “Hari Ini Dalam Sejarah” bagi saya n juga blogger2 di MSK gathering ni nnti. =)

antara blogger2 yg hadir

antara blogger2 yg hadir

saya bersama azzamoro

saya bersama azzamoro

cheeky qistina

cheeky qistina

3 of us

3 of us

Kuruskah dia?

Blk dr keje Rabu lepas,13th may, we went to the clinic for Qistina’s 1 year routine check up. Rs mcm lama dah tak g clinic ni. hehe…bkn la mintak nk g hari2 kan, cuma tu la tandanya Qis da lama tak sakit or what so ever. Smp bole Doc pun ckp lama tak nmpk kami…see???..hehe..

Everything went well until the paed weight her. to my surprised, she lost nearly 1kg!…it is not to what we expect at all 😦  rs sedih betul la…mmg time tu upset sgt smp berubah muka ai. Ye la..mau taknye…expect dia dlm 9kg+, aleh2 8kg shj! The range for 1year old baby should be around 7.9kg –(berapa x igt la pulak)kg x silap… yg pasti 7.9 is the min weight la. Qis is only 8kg, means only 0.1kg above the border line je.

The Doc advice us to change her milk if we want her to gain her weight a bit. Changing her formula was already in our planned when she turned 1. Our opt is back to the old formula; SNOW. She consumed this before she had the pneumonia. Since she admitted, we gave her ISOMIL; by Doc advise too. But heck, it is waayyy too expensive for us! Had to bear the cost for the last 6 months, tell u!

But now, hasrat nk tukar ke SNOW mcm terpksa ditangguhkan dulu nmpknya. Doc suggest utk tukar ke PEDIASURE pulak. Dia ckp one feeding = one meal. So mcm bole memberi sinar harapan kt kami utk tgk qis tembam cam dulu..hihi…

So kita tggu la hasilnya sebulan dr sekarang ye?..jeng jeng jeng…

p/s: anda, anda dan anda, jika ada yg membaca, normal ke berat baby mcm tu yea?